Wat kan je met een BHV cursus?

BHV’ers redden levens!
22 juli 2020
checklist
Download de gratis BHV checklist!
27 juli 2020
writing

Wat kan je met een BHV cursus?


Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens van gehoord: een BHV cursus. Maar wat houdt dit precies in, wat leer je tijdens zo'n cursus en wat kun je verwachten voor de eerste keer? Wij leggen het je uit!

Wat is een BHV cursus?

BHV is een afkorting voor bedrijfshulpverlening en burgerhulpverlening. Voor iedere organisatie in Nederland is het volgens de Arbowet verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Hierbij is het dan ook belangrijk dat er altijd een BHV'er in de organisatie aanwezig is. Een BHV'er weet namelijk hoe te handelen in een noodsituatie. De kennis van BHV'ers wordt jaarlijks herhaald tijdens een herhalingscursus. Hier wordt alle stof - zowel de theorie als praktijk - herhaald. Zo blijft al je kennis up-to-date en word je steeds zelfverzekerder in je handelen. Maar wat zijn dan precies de taken van een BHV'er? De BHV'er binnen de organisatie zorgt ervoor dat je bent voorbereid op eventuele calamiteiten en noodsituaties. De taken zijn - onder andere - het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het beperken en bestrijden van brand, het beperken van de gevolgen van ongevallen en het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen binnen het bedrijf. Een BHV'er weet precies welke juiste acties te ondernemen!

Wat leer je tijdens een BHV cursus?

Er is een divers aanbod BHV cursussen. De cursussen kunnen bij ons op locatie, (gedeeltelijk) online, of bij de organisatie op locatie worden gevolgd. Tijdens de trainingen zullen verschillende onderwerpen aan bod komen, maar de cursussen zullen zich vooral focussen op spoedeisende en niet-spoedeisende hulp, reanimatie & AED en het gebruik verbandmiddelen. Verder leer je over slagaderlijke bloedingen, hoe te handelen bij brandwonden, botbreuken en elektriciteitsongevallen. De verschillende grepen en houdingen komen aan bod, zoals de rautek, ondersteuningsgreep en de stabiele zijligging. Tijdens de cursus zal ook communicatie een groot onderdeel spelen en wordt ook de communicatie bij incidenten en BHV aspecten bij de opdrachtgever besproken. Daarnaast leer je nog over ontruiming en brandbestrijding, de verschillende ontruimingsaspecten en over verbranding en blussen (theorie en praktijk). Onze instructeurs zullen de verschillende situaties zo goed mogelijk op de praktijk betrekken, eventueel met behulp van lotussen. Daarnaast heeft iedere trainer zijn eigen specialisme en ruime ervaring en streven zij ernaar optimaal hun kennis over te brengen. Hierdoor weet jij als BHV'er straks precies wat je moet doen en hoef je niet te aarzelen om eerste hulp te verlenen.

Wat kan ik verwachten op mijn eerste BHV cursus?

Als jij binnenkort op BHV cursus mag en dus een toekomstige BHV'er bent vraag je je vast af wat je kan verwachten. Tijdens de opleiding word je eerst voorzien van de nodige basiskennis. Zo zul je onder andere leren wanneer en hoe je een brand moet blussen en wanneer juist niet. Ook leer je hoe een brand zich ontwikkelt, hoe je een gebouw ontruimt en samenwerkt met de verschillende hulpdiensten. Je leert bloedingen te stelpen, te reanimeren en een AED te gebruiken, uitwendige wonden te behandelen, botbreuken te herkennen en je gaat symptomen herkennen van bijvoorbeeld een hartaanval, een beroerte of epileptische aanval. Tijdens de cursus zullen we situaties nabootsen die echt kunnen voorkomen en zal veel gericht zijn op de praktijk. Zo zorgen we ervoor dat je na afloop voldaan en met veel nieuwe kennis weer naar huis kan gaan!

Nieuwsgierig geworden naar een BHV cursus? Bekijk hier ons cursusoverzicht! Nog wat meer overtuiging nodig? Lees ook ons artikel met redenen waarom je BHV'er wil worden!
Offerte